ICC – Het Internationaal Vaarbewijs

Het Internationaal vaarbewijs wordt ook wel het ‘International Certificate of Competence’ (ICC) genoemd.
Met dit internationaal geaccepteerde praktische vaarbewijs (ICC) mag je ook in Nederland met een snelle motorboot varen tot 10 meter.
Na het behalen van je Powerboat Level 2 certificaat en je CEVNI test kun je bij de RYA het ICC aanvragen.
Wij kunnen dit voor jou regelen of je hierbij adviseren. Binnen enkele weken krijg je het ICC thuis gestuurd. De kosten voor het aanvragen van de ICC bedragen rond de GBP45- indien je dit zelf regelt.
In tegenstelling tot het Nederlandse vaarbewijs dien je deze iedere 5 jaar te vernieuwen. Dit is een administratieve kwestie.

Wie komen in aanmerking voor een ICC?

Houders van een Nederlands paspoort kunnen een ICC aanvragen, indien zij in het bezit zijn van één de volgende diploma’s:

• Groot of Klein Vaarbewijs 1 (ICC binnenwateren)
  • Groot of Klein Vaarbewijs 2 (ICC binnenwateren en kustwateren)
  • Certificaat Theoretische Kustwateren van het KNWV/Watersportverbond (ICC kustwateren)
  • Rijnpatent (ICC binnenwateren en kustwateren)
  • Groot pleziervaart bewijs
  • RYA Powerboat Level 2 certificaat i.c.m. een RYA CEVNI test.
    (Rib School Scheveningen is een RYA ‘coastal’ vaarschool, waardoor je het ICC voor zowel ‘coastal’ als ‘ inland’ verkrijgt)

Houders van een paspoort van één van onderstaande landen komen ook in aanmerking voor het ICC als zij met succes de Level II opleiding hebben afgerond met een CEVNI test: Het Verenigd Koninkrijk, Australië,  Nieuw Zeeland en de non UNECE landen:

Nationaliteiten van de hieronder genoemde UNECE landen hebben resolutie 40 geaccepteerd. Zij mogen geen ICC bij de RYA aanvragen, maar dienen zelf contact op te nemen met hun  maritieme autoriteiten. Voor hen gelden de regels van hun eigen land: Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Finland, Duitsland, Hongarije, Ierland, Litouwen, Letland, Luxemburg, Noorwegen, Roemenië, Slowakije, Zwitserland en Ukraine en Wit Rusland.

De onderstaande landen hebben resolutie 40 nog niet geaccepteerd en zolang dit (nog) niet is gebeurd mogen zij het ICC aanvragen. Mocht dit in de tussentijd wel het geval zijn dan zal het ICC niet vernieuwd worden en dus ook niet meer geldig zijn. De RYA wil dat iedereen zijn/haar ICC vernieuwt na 5 jaar.
Dit geldt voor de volgende landen: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbaijan, Bosnië en Herzegovina, Canada, Cyprus, Denemarken, Estland, Frankrijk, Georgie, Griekenland, IJsland, Israël, Italië, Kazakhstan, Kirgizië, Liechtenstein, Malta, Moldavië, Monaco, Montenegro, Polen, Portugal, Rusland, San Marino, Servië, Slovenië, Spanje, Zweden, Tadzjikistan, Macedonië, Turkije, Turkmenistan, Uzbekistan en de Verenigde Staten.